Veterinarski fakultet - prikaz tečajeva cjeloživotnog usavršavanja

Prikaz tečaja

Inspekcija mesa peradi, divljači, ovaca, koza, kunića i kopitara

Tip tečaja: Specijalistički tečaj Područje: Veterinarsko javno zdravstvo i sigurnost hrane





Voditelj tečaja
Izv.prof.dr.sc. Nevijo Zdolec
Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane

Iskustvo i kompetencije
Zaposlen u Zavodu za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane od 2003. godine. Sudjeluje u nastavi na redovitim, obveznim izbornim i izbornim kolegijima Zavoda te specijalističkim studijima i doktorskom studiju Veterinarskog fakulteta. Predavač na tečaju za veterinare «Veterinarska kontrola provođenja sustava HACCP subjekata u poslovanju s hranom» te tečaju za subjekte u poslovanju hranom «Dobra proizvođačka praksa u proizvodnji kulena na OPG-u». Recenzent za desetak inozemnih i domaćih znanstveno-stručnih časopisa. Koautor sveučilišnog udžbenika «Klaonička obrada i veterinarski pregled». Objavio 64 znanstvena rada u međunarodnim, domaćim časopisima i zbornicima te preko 70 stručnih i popularizacijskih radova u domaćim časopisima. Aktivno je sudjelovao na 18 međunarodnih i domaćih znanstveno-stručnih skupova sa 9 održanih predavanja. Usavršavao se na fakultetima i institutima u Nizozemskoj, Belgiji i Slovačkoj. Član je Hrvatske veterinarske komore, Hrvatske mljekarske udruge, Hrvatskog mikrobiološkog društva i Svjetske udruge za znanost o peradi. Pohađao: radionica «Normirane mikrobiološke metode u kontroli hrane» (Veterinarski fakultet, Hrvatsko mikrobiološko društvo, Državni zavod za normizaciju i mjeriteljstvo, 2004.); Epidemiology Workshop «An introduction to diagnostic testing and sampling» (Prof Dirk Pfeiffer, The Royal Veterinary College, University of London, UK, Poreč, 2004.); Tečaj «Strengthening Food Safety Systems in new and candidate member states of the European Union and in the neighbour countries» (Stipendija nizozemske vlade, Wageningen International, Nizozemska, 2007.); HACCP radionica (HGK, 2013.)


Suradnici

 Prof.dr.sc. Petar Džaja  Zavod za sudsko i upravno veterinarstvo  Predavač
 Doc.dr.sc. Danijela Horvatek Tomić  Zavod za bolesti peradi s klinikom  Predavač
 Doc.dr.sc. Dean Konjević  Zavod za veterinarsku ekonomiku i epidemiologiju  Predavač
 Mr Dragutin Premzl   Ministarstvo poljoprivrede, Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane  predavač
 Doc.dr.sc. Krešimir  Severin  Zavod za sudsko i upravno veterinarstvo  Predavač



Sažetak

Tečaj je namijenjen ovlaštenim veterinarima kontrolnih tijela, koji obavljaju poslove službenih kontrola u odobrenim objektima za klanje peradi i objektima za obradu divljači. Tečaj predstavlja nadogradnju na stečena znanja u dodiplomskom studiju, s obzirom na suvremene trendove i promjene u ovom području. Polaznicima tečaja će u teorijskom dijelu biti prezentiran zakonodavstveni okvir, postupci smanjivanja i otkrivanja javnozdravstvenih rizika na farmi/lovištu, načela ante mortem pregleda, uključujući procjenu dobrobiti životinja. Prikazat će se postupci procjene upotrebljivosti mesa i organa prema naravi utvrđenih pato-anatomskih promjena te procedure uzorkovanja za službene kontrole. Prezentirat će se specifičnosti pregleda vezane uz aktualne biološke opasnosti iz mesa peradi, slobodnoživuće i uzgojene divljači, u kontekstu europske inicijative tzv. „modernizacije inspekcije mesa“. Drugi dio tečaja predviđa praktični rad s polaznicima tečaja u odobrenom objektu.



Mjesto održavanja
fakultet, odobreni objekt

Datum-i održavanja tečaja:
 13.02.2019. / 14.02.2019. 

Trajanje tečaja:
2 dana

Tiskani materijal:
da+cd

Predviđeni broj polaznika:
od 3 do 5

Uvjetovanost tečaja:
dr.med.vet.

Ukupna cijena:
2000,00 Kn

Program tečaja:

Dan Od Do   Tema
 1  09:00  10:30   nastavni sat   Zakonodavstvo - službene kontrole i inspekcija mesa
 1  10:30  12:00   nastavni sat   Kontrola javnozdravstvenih rizika na farmi/u lovištu
 1  12:00  12:30   stanka   Stanka za ručak
 1  12:30  14:00   nastavni sat   Ante mortem i post mortem pregled
 1  14:00  15:00   nastavni sat   Klaonička patologija, procjena upotrebljivosti mesa, uzorkovanje
 1  15:00  16:00   nastavni sat   Aktualne opasnosti u mesu peradi, divljači- modernizacija inspekcije
 2  08:00  10:00   nastavni sat   Praktični rad u objektu: ante mortem pregled, dobrobit, dokumentacija
 2  10:00  11:30   nastavni sat   Praktični rad u objektu: Higijena obrade, pregled trupa
 2  11:30  12:00   stanka   Stanka
 2  12:00  13:30   nastavni sat   Praktični rad u objektu: pregled organa
 2  13:30  15:00   nastavni sat   Praktični rad u objektu: procjena mesa, uzorkovanja

  [povratak na listu]

Izradio Odsjek za informatiku