Veterinarski fakultet - prikaz tečajeva cjeloživotnog usavršavanja

Prikaz tečaja

Klamidioza ptica: prepoznavanje, liječenje i suzbijanje bolesti

Tip tečaja: Tečaj o aktualnoj temi Područje: Veterinarsko javno zdravstvo i sigurnost hrane

Voditelj tečaja
prof.dr.sc. Estella Prukner- Radovčić
Zavod za bolesti peradi s klinikom

Iskustvo i kompetencije
Prof.dr.sc. Estella Prukner- Radovčić od 2006. godine redoviti je profesor Zavoda za bolesti peradi s klinikom. Uz ostale funkcije, također je i organizator i voditelj bakteriološkog laboratorija pri Zavodu. Područje njenog rada uključuje peradarstvo, epidemiologiju, bakteriologiju i kliniku. Svoje dugogodišnje iskustvo iz bakteriologije peradi i ptica usavršavala je u Imunološkom zavodu Zagreb iz područja Anaerobne bakterije, te na Zavodu za javno zdravstvo grada Zagreba iz područja Enterobakterije. Prof.dr.sc. Estella Prukner- Radovčić školovala se i u Institutima i Laboratorijima diljem Europe, kao što je Antwerpen, Belgija; „Ministerie van Landbouw- Rijksontledingslaboratorium“ iz područja Rezidua antibiotika u hrani, Giessen, Njemačka; „Institute fur Hygiene und Infektionskrankheitem der Tiere“, Justus- Liebing Universitat Giessen, te Munchen, Njemačka; „Institute fur Geflugelkrankheiten“, Ludwig- Maximilian Universitat Munchen. Prof.dr.sc. Estella Prukner- Radovčić voditelj je tri projekta, između ostaloga i projekta pod nazivom „Nove mogućnosti suzbijanja bakterijskih infekcija peradi i drugih ptica“. Prof.dr.sc. Estella Prukner- Radovčić također je i članica Management Comittee dva EU projekta: COST 920- Foodborne zoonoses; i COST 855- Animal Chlamydioses and the Zoonotic Implications.


Suradnici

 dr.vet.med. Danijela  Horvatek  Zavod za bolesti peradi s klinikom  znanstveni novak, asistent
 dr.vet.med. Maja Lukač  Zavod za bolesti peradi s klinikom  znanstveni novak, asistentSažetak
Klamidioza ptica je kontagiozna, sistemska bolest. Kao i ostale zoonoze, suzbija se po naredbi. Obzirom da je nastava na Veterinarskom fakultetu, vezana uz problematiku klamidioze ptica započela vrlo kasno, tek 2001/02. godine, diplomirani veterinari nisu u vrijeme redovnog studija imali priliku steći adekvatno znanje i kompetencije iz problematike klamidioze ptica. Zadnji je tečaj održan prije dvije godine, ali je uočeno da i dalje postoje veliki problemi u prepoznavanju i dijagnostici ove vrlo značajne zoonoze.
Upravo će zato u sklopu ovog tečaja polaznici biti upoznati s postupcima suzbijanja koje nalaže naredba, kontrolom i spječavanjem pojave i širenja klamidioze ptica. Isto će tako biti detaljno opisana sama bolest u ukrasnih ptica, golubova i gospodarski iskoristive peradi, te njeno liječenje.


Mjesto održavanja
fakultet

Datum-i održavanja tečaja:
 dogovorno 

Trajanje tečaja:
1 dan

Tiskani materijal:
da

Predviđeni broj polaznika:
od 10 do 15

Uvjetovanost tečaja:
nema

Ukupna cijena:
1000,00 Kn

Program tečaja:

Dan Od Do   Tema
 1  08:15  09:00   nastavni sat   Općenito o klamidiozi ptica, legislativa
 1  09:00  09:45   nastavni sat   Opis bolesti
 1  09:45  10:00   stanka   
 1  10:00  10:45   nastavni sat   Prepoznavanje bolesti i postupci kontrole
 1  10:45  11:30   nastavni sat   Pravilno uzimanje uzoraka
 1  11:30  12:30   stanka   
 1  12:30  13:15   nastavni sat   Dijagnostika klamidioze
 1  13:15  14:00   nastavni sat   Liječenje klamidioze ptica

  [povratak na listu]

Izradio Odsjek za informatiku