Veterinarski fakultet - prikaz tečajeva cjeloživotnog usavršavanja

Prikaz tečaja

Pobačaji u kuja

Tip tečaja: Tečaj o aktualnoj temi Područje: Klinika


Prilikom uplate, uplatnicu ispunite na slijedeći način:

Uplata na: Veterinarski fakultet, Zagreb, Heinzelova 55
IBAN: HR1723600001101354554
Poziv na broj: 226-22-06
Svrha: Tečaj 226-[prezime i OIB polaznika]

Napomena: uplate moraju biti zaključene najkasnije sedam (7) dana prije početka tečaja.Voditelj tečaja
prof. dr. sc. Darko Gereš
Klinika za porodništvo i reprodukciju

Iskustvo i kompetencije
Prof.dr.sc. Darko Gereš,između ostalog, specijalista je za domaće mesojede. Nakon završetka specijalizacije, magisterij znanosti obranio je iz teme carskog reza u kuja. Bavi se intenzivno istraživanjem načina kontracepcije i prekida skotnosti u kuja,reprodukcijom domaćih mesojeda i patologijom mliječne žlijede domaćih mesojeda. Održao je desetak tečajeva iz područja male prakse. Koautor je udžbenika iz područja mamarnih neoplazmi domaćih životinaja. Član je tima koji vodi područje reprodukcije domaćih mesojeda unutar kolegija Patologija i uzgoj domaćih mesojeda. Mentor je specijalističkog i znanstvenog magisterija iz područja prekida skotnosti.


Suradnici

 Dr.vet.med. Branimira Ževrnja  Klinika za porodništvo i reprodukciju  SuradnicaSažetak
Human                Velik broj pasa i mačaka završi u šinteraju, i dio biva eutanaziran. Tako je eutanazija zdravih beskućnih pasa i mačaka glavni uzrok smrtnosti tih vrsta. Milijuni ljubimaca u svijetu humano se usmrćuju jer se vlasnici ne mogu ili ne žele brinuti. Na takav način godišnje se uništava i do 25% cjelokupne populacije pasa i mačaka.
Depopulacijska politika u pasa ne može se provoditi samo eutanazijom, već pravovremenim i učinkovitim mjerama kojima se broj pasa može držati pod kontrolom. Metode kontracepcije, post-koitalne kontracepcije i indukcije abortusa često su neophodne u prevenciji estrusa i prevenciji nepoželjnih štenjenja.
Sve veći problem hiperpopulacije pasa koji žive pod nekontroliranim uvjetima, i u urbanim i u ruralnim sredinama, kao i problem neželjene skotnosti (mezalijanse) u kuja, današnju veterinarsku praksu stavlja pred novi izazov. Neželjeni psi i mačke predstavljaju rezervoar i vektore zaraznih bolesti. Hiperpopulacija pasa, prevencija parenja, nepoželjna parenja, parenja u prvom estrusu, reprodukcijski management, zdravstveni problemi te očekivani problemi u porodu brojni su opravdani razlozi za poduzimanje mjera.
Najčešći način prevencije skotnosti svakako je kirurška sterilizacija. Međutim svi vlasnici nisu spremni podvrći svoje ljubimce operaciji. U državi Sao Paulo čak 56,5% vlasnika adoptiranih pasa ne žele ljubimca podvrgnti sterilizaciji, zbog sažaljenja, nepoznavanja postupka, cijene, straha od promjena ponašanja i slično. Kako je posljedica momentalni gubitak kompletnog progesterona žutog tijela, ovariohisterektomija je učinkovita metoda, ali uz rezervu. Naime, zahvat nije potpuno bezopasan (pogotovo krajem skotnosti) i naravno, primjenjuje se samo u kuja koje nisu predviđene za rasplod. 
Budućnost je u nekirurškim, farmakološkim metodama kontracepcije, sterilizacije, imunokontracepcije i prekida skotnosti. Pripravci koji se koriste za prekid skotnosti morali bi biti učinkoviti, praktični, jeftini. Poželjno je da njihova uporaba ne uzrokuje nuzučinke ili da oni budu minimalni. Bitan problem male prakse je i što vlasnici kuja, bez spoznaje o mogućim posljedicama po kuju i/ili potomstvo, najčešće zahtijevaju momentalni prekid skotnosti, čim primijete da se kuja nepoželjno sparila, dakle prije mogućnosti primjene objektivne dijagnostičke metode. Naravno, svaka nepoželjno parena kuja nije skotna. Dapače, u čak 60% slučajeva nije, pa se zato antikonceptivni tretmani u većine kuja provode nepotrebno. 
Cilj tečaja je upoznati doktore veterinarske medicine s učinkovitim, sigurnim i humanim metodama prekida i supresije estrusa, kao i prekida skotnost u različitim fazama, te metodama beskrvne kontracepcije.
                U prvom dijelu upoznat ćemo Vas s načinima kontracepcije koji se koriste u svijetu i  nas. U drugom dijelu prezentirat ćemo beskrvne, hormonske i nehormonske načine prekida skotnosti.
                    
 
 
 


Mjesto održavanja
Fakultet ili teren domaćina(npr. na području veterinarske stanice ili ambulante)

Datum-i održavanja tečaja:
 dogovorno 

Trajanje tečaja:
1 dan

Tiskani materijal:
da+cd

Predviđeni broj polaznika:
od 10 do 40

Uvjetovanost tečaja:
Doktor veterinarske medicine

Ukupna cijena:
500,00 Kn

Program tečaja:

Dan Od Do   Tema
 1  10:30  12:00   nastavni sat   Kontracepcija u pasa
 1  12:30  14:00   nastavni sat   Prekid skotnosti

  [povratak na listu]

Izradio Odsjek za informatiku