Veterinarski fakultet - prikaz tečajeva cjeloživotnog usavršavanja

Prikaz tečaja

Ante mortem i post mortem pregled goveda i svinja

Tip tečaja: Specijalistički tečaj Područje: Veterinarsko javno zdravstvo i sigurnost hrane





Voditelj tečaja
Izv.prof.dr.sc. Nevijo Zdolec
Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane

Iskustvo i kompetencije
Zaposlen u Zavodu za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane od 2003. godine. Sudjeluje u nastavi na redovitim, obveznim izbornim i izbornim kolegijima Zavoda te specijalističkim i doktorskom studiju Veterinarskog fakulteta. Predavač na tečaju za veterinare «Veterinarska kontrola provođenja sustava HACCP subjekata u poslovanju s hranom» te tečaju za subjekte u poslovanju hranom «Dobra proizvođačka praksa u proizvodnji kulena na OPG-u». Recenzent za desetak inozemnih i domaćih znanstveno-stručnih časopisa. Koautor sveučilišnog udžbenika «Klaonička obrada i veterinarski pregled». Objavio 64 znanstvena rada u međunarodnim, domaćim časopisima i zbornicima te preko 70 stručnih i popularizacijskih radova u domaćim časopisima. Aktivno je sudjelovao na 18 međunarodnih i domaćih znanstveno-stručnih skupova sa 9 održanih predavanja. Usavršavao se na fakultetima i institutima u Nizozemskoj, Belgiji i Slovačkoj. Član je Hrvatske veterinarske komore, Hrvatske mljekarske udruge, Hrvatskog mikrobiološkog društva i Svjetske udruge za znanost o peradi. Pohađao: radionica «Normirane mikrobiološke metode u kontroli hrane» (Veterinarski fakultet, Hrvatsko mikrobiološko društvo, Državni zavod za normizaciju i mjeriteljstvo, 2004.); Epidemiology Workshop «An introduction to diagnostic testing and sampling» (Prof Dirk Pfeiffer, The Royal Veterinary College, University of London, UK, Poreč, 2004.); Tečaj «Strengthening Food Safety Systems in new and candidate member states of the European Union and in the neighbour countries» (Stipendija nizozemske vlade, Wageningen International, Nizozemska, 2007.); HACCP radionica (HGK, 2013.)


Suradnici

 prof.dr.sc. Vesna  Dobranić  Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane  Predavač
 prof.dr.sc. Petar Džaja  Zavod za sudsko i upravno veterinarstvo  Predavač
 dr. med. vet. Zdenko Mužević   Veterinarska stanica Valpovo  Suvoditelj tečaja
 Dr.med.vet. Frane  Rupčić   Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane, Ministarstvo poljoprivrede  predavač
 Doc.dr.sc. Krešimir Severin  Zavod za sudsko i upravno veterinarstvo  Predavač
 univ.mag.med.vet. Ivica Vujević   Veterinarska stanica Vrbovec  Suvoditelj tečaja



Sažetak

Tečaj je namijenjen ovlaštenim veterinarima koji obavljaju poslove službenih kontrola u  objektima za klanje goveda i svinja. Tečaj predstavlja nadogradnju na stečena znanja u dodiplomskom studiju, s obzirom na suvremene trendove i promjene u ovom području. Polaznicima će u teorijskom dijelu tečaja biti prezentiran europski zakonodavni okvir u području službenih kontrola i inspekcije mesa,  načela ante mortem i post mortem pregleda goveda i svinja, uključujući procjenu dobrobiti životinja prilikom klanja. Prikazat će se postupci procjene upotrebljivosti mesa i organa prema naravi utvrđenih promjena, te procedure uzorkovanja za službene kontrole. Prezentirat će se specifičnosti pregleda vezane uz aktualne biološke opasnosti iz mesa goveda i svinja u kontekstu europske inicijative tzv. „modernizacije inspekcije mesa“.

Drugi dio tečaja predviđa dvodnevni praktični rad polaznika u klaonici na ante mortem i post mortem pregledu goveda i svinja.



Mjesto održavanja
Klaonica

Datum-i održavanja tečaja:
 11.02.2019. 

Trajanje tečaja:
3 dana

Tiskani materijal:
da+cd

Predviđeni broj polaznika:
od 3 do 5

Uvjetovanost tečaja:
dr.med.vet.

Ukupna cijena:
2500,00 Kn

Program tečaja:

Dan Od Do   Tema
 1  09:00  10:30   nastavni sat   Zakonodavstvo - službene kontrole i inspekcija mesa
 1  10:30  12:00   nastavni sat   Ante mortem pregled i procjena dobrobiti svinja i goveda
 1  12:00  12:30   stanka   Stanka
 1  12:30  14:00   nastavni sat   Post mortem pregled svinja i goveda
 1  14:00  15:00   nastavni sat   Klaonička patologija, procjena upotrebljivosti mesa, uzorkovanje
 1  15:00  16:00   nastavni sat   Aktualne opasnosti iz mesa svinja i goveda - preporuke za modernizaciju inspekcije mesa
 2  07:00  09:00   nastavni sat   Praktični rad u klaonici svinja: ante mortem pregled, dobrobit, dokumentacija
 2  09:00  11:00   nastavni sat   Praktični rad u klaonici svinja: higijena obrade, pregled trupova
 2  11:00  11:30   stanka   Stanka
 2  11:30  13:00   nastavni sat   Praktični rad u klaonici svinja: Pregled organa
 2  13:00  14:30   nastavni sat   Praktični rad u klaonici svinja: procjena mesa, označavanje, uzorkovanje
 3  07:00  09:00   nastavni sat   Praktični rad u klaonici goveda:ante mortem pregled, dobrobit, dokumentacija
 3  09:00  11:00   nastavni sat   Praktični rad u klaonici goveda: higijena obrade, pregled glave/trupova
 3  11:00  11:30   stanka   Stanka
 3  11:30  13:00   nastavni sat   Praktični rad u klaonici goveda: pregled organa
 3  13:00  14:30   nastavni sat   Praktični rad u klaonici goveda:procjena mesa, označavanje, uzorkovanje

  [povratak na listu]

Izradio Odsjek za informatiku